This page is
only written in
Swedish for our
swedish audience.

Åter till Bil-menyn


Rolls Royce


SNABB-MENY:
Bil-Länkar
Am. Bantam
Res.Dels Adresser
Klubb Adresser
Crosley Bilen
Alla Bilar 1968
Alla Bilar 1977
Nash Metropolitan
DAK-Marknaden
Ford Falcon 61
Falcon Tekn.Data
Falcon Bilder
Baronen's Bilar
Bilfynden 1997
Dalarna 1997
Importera Bil
Senaste Nytt!


Nu med NY design
för 1998
SENASTE NYTT!
Saxat ur tidningen LAND nummer 5 år 1998.


Fritt fram för begagnade EU-Bilar
Nu kan man köpa begagnade bilar i andra EU-länder och ta dem till Sverige, även om bilen inte klarar svenska avgaskrav.
Det är resultatet av en dom i Regeringsrätten nyligen. En privatperson från Upplands Väsby, norr om Stockholm, har försökt få registrera en gammal bensindriven Landrover som han köpte i England 1994.
Naturvårdsverket satte stopp med hänvisning till att bilen inte uppfyllde kraven på avgasrening i Sverige. mannen överklagade utan framgång domen till kammarrätten.

STOPP ETT HANDELSHINDER
Men nu har regeringsrätten, som är sista instans, gett honom rätt. Med hänvisning till EUs regler slår man fast att det är att betrakta som handelshinder att stoppa Landrovern. Enligt EUs regler får man bara stoppa import om den kan innebära allvarlig risk för hälsa och miljö.
Domen innebär med stor sannolikhet att bilar som är registrerade i ett annat EU-land inte längre kan stoppas i Sverige med hänvisning till avgasbestämmelser. På Naturvårdsverket vill man inte kommentera domen innan man gått igenom den med sina jurister.
Sverige har nyligen lättat på sina bestämmelser efter kritik från EU-kommissionen. Alla bilar som har ett EU-typgodkännande kan numera tas in för enskilt bruk. Men nu blir det nya överläggningar mellan Miljödepartementet och EU. Domen i Regeringsrätten gör det tveksamt om Sverige ska kunna stoppa privatimport av miljöskäl.
Under många år var Sveriges avgaskrav hårdare än EUs. Det betyder att det rullar miljontals äldre bilar i Europa som aldrig skulle ha godkänts i Sverige. Farhågorna är att svenskarna ska börja köpa dessa begagnade bilar och ta hem dem till Sverige.

STOR PRIVATIMPORT
Redan idag sker en stor privatimport av bilar, från 1996 till 1997 var ökningen 70 procent. Mer än 32.000 bilar togs totalt in i Sverige förra året. Men hittils har det handlat om årsmodeller med katalysator som klarar EU-direktiven från 1993.

Text: Håkan Ström, LAND.

LÄS MER OM DIREKT IMPORTEN!
AutoConnect AwardAutoConnect AwardAutoConnect AwardAutoConnect Award
Den här Sidan har fått 4-Däck (av 5 möjliga) från ADP Auto Connect !


Läs min Gästbok!
Skriv i min Gästbok!
DreambookDenna sida uppdaterades senast 1998-01-31© Essenne-Trading International & IT-Consultant Sverker Nylén
Hinsnoret 42 - S-79193 Falun - Sweden - Fax/Voice: +46-23-313 36
E-Mail: essenne@algonet.se1